Leica - innovativ kvalitet og design

Leica kjennetegnes av ekstrem kvalitet og velges av de som verdsetter Leicas filosofi om presisjon, slitestyrke, tradisjon og estetikk. Sortimentet vårt består av kameraer, objektiver, fototilbehør, kikkerter og mye mer.

 

På begynnelsen av 1900-tallet var det vanlig å bruke store platekameraer som var avhengig av stativ. I 1913 utviklet Oskar Barnack, en svært dyktig finmekaniker hos Ernst Leitz Optische Werke, den første prototypen på den håndholdte Leicaen.

 

Ur-Leica

 

Ur-Leica

 

Kameraet var ment som et kompaktkamera for landskapsfotografering, og spesielt for fjellturer. Han valgte dermed å benytte den samme filmen som ble brukt i filmkameraer, 35 mm-formatet, men utvidet rammestørrelsen til 24 mm x 36 mm. Han visste ikke da at hans avgjørelse skulle utvikle seg til å bli det verdensomspennende standardfilmformatet som både reportasjefotografer og amatører benyttet seg av i tiårene fremover. De første fotojournalistiske bildene ble tatt i Wetzlar med Ur-Leica av nettopp Oskar Barnack.

 

Flom i Wetzlar 1920. Foto: Oskar Barnack

 

Flom i Wetzlar 1920. Foto: Oskar Barnack

 

Da det 36 mm tykke, 77 mm høye og 138 mm lange kameraet ble lansert på Leipzig-messen i 1925, ble det oppstandelse i de fotografiske kretser. Vekten på bare 700 gram inkludert optikk var intet annet enn en revolusjon. Fotograf Erich Salomon forsto hvilket enormt potensiale som lå i dette nye kameraet. Han bruke sin lille Leica ved store politiske begivenhetene og til å ta hemmelige bilder av mennesker (han ble kalt ”the king of indiscretion”).

 

Leica endret dokumentarfotografiet. De små håndholdte kameraene har uniformert fotografer i aviser og billedbyråer i en årrekke og gjort det mulig å fange historiske øyeblikk. Robert Capas bilde av soldaten som blir truffet av et skudd under den spanske borgerkrigen, Life-fotograf Eddie Adams bilder av henrettelsen av en Viet Cong-soldat i Vietnam, Nick Uts bilde fra samme sted av den nakne ”Napalm girl” og de amerikanske soldatenes planting av flagget på Iwo Jima fotografert av Joe Rosenthal, er alle berømte Leica-bilder. Kong Olav på Holmenkolltrikken under oljekrisen i 1973 er et av de mest kjente Leica-bildene i Norge, tatt av VG-fotograf Jan Greve.

 

Leica fortsetter ufortrødent å produsere sine M-kameraer som fortsatt er det lille, utrolige, reportasjekameraet som ingen kan utfordre. De fleste objektiver produsert siden 1954 kan fortsatt brukes.
M3 kom i 1954, M4 i 1967, M5 i 1971, M6 i 1984, M7 i 2002, mens det første digitale M-kameraet, Leica M8, kom i 2006. Leica M-10P som ble lansert 2018 er det stilleste Leica M-kameraet som noensinne.

 

I tillegg til Leica M-serien består kamerautvalget av Leica S (mellomformat), Leica SL, Leica TL, Leica CL (systemkameraer) og kompaktkameraer som Leica Q, Leica D-Lux, Leica V-Lux, Leica C-Lux. I tillegg tilbys Leica Sofort, et instantkamera som kommer i ulike farger og med både sort-hvitt- og fargefilm.

 

Leica produserer også kikkerter og sportsoptikk, som kikkertseriene Leica Noctivid, Leica Ultravid, Leica Trinovid, Leica Monovid, Leica Duovid og Leica Silverline. I tillegg har kommer Leica Pinmaster, en avstandsmåler beregnet for golfere.

 

For mange har Leicaen vært en så stor del av livet, at det har utviklet seg et slags kjærlighetsforhold. De er villige til å betale litt ekstra for å få den lille røde logoen og kvaliteten den innebærer.

 

Se alle Leica-produkter

Finn forhandlere


Varen er på lager på web og i butikk
Varen er bestilt fra leverandør og leveringsdato er bekreftet.
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varen må bestilles fra leverandør.
Dette er en bestillingsvare
Varen er bestilt fra leverandør, men leveringsdato er ikke bekreftet.
Varene bestilles fra vår leverandørs lager.
Ubekreftet - Ta kontakt med kundesenter for nærmere informasjon.